Over de selectie
Eigenlijk heb ik heel toevallig over de Gangmakers gehoord: een vriendin had een advertentie op Instagram gezien en vertelde me dat de liberalen op zoek waren naar ambitieuze mensen met frisse ideeën. Ze zei dat het echt iets voor mij zou zijn, en dus heb ik het zelf ook even opgezocht.
Wat me vooral intrigeerde, was dat de Gangmakers ook een kans wilde geven aan ‘outsiders’ om zo de politieke status quo te doorbreken en nieuwe perspectieven te bieden. Zelf werk ik aan een doctoraat in politieke wetenschappen, dus mijn interesse was meteen gewekt. Ook de onafhankelijke jury was belangrijk voor mij: politiek leek me iets waar je connecties voor moet hebben, en die had ik absoluut niet. De jury geeft iedereen een eerlijke kans, of je nu al ervaring hebt in de politiek of een totaal groentje bent.
De jurydag zelf leek een beetje op een auditie voor Belgium’s Got Talent, met de juryleden op een rijtje tegenover de kandidaten. Zelf ben ik niet snel zenuwachtig, dus ik vond het eigenlijk nog meevallen. Toch was het een uitdaging om ter plekke uit te leggen wat de vrijheid van meningsuiting betekent binnen het liberalisme en hoe dat zich verhoudt tot het populisme – niet bepaald iets wat je op een zaterdagnamiddag normaal uitlegt! De jury durft in ieder geval diepgravende vragen te stellen.
Over het programma
Eens geselecteerd werd Wouter Duyck toegewezen als mijn coach. Hij is iemand die rechtuit zijn mening geeft, terwijl ik eerder diplomatisch ben. Van hem heb ik geleerd dat het soms nodig is om op tafel te kloppen en je mening onverbloemd te geven, ook al kan dat soms tegen de consensus ingaan. Je hoeft niet over alles akkoord te gaan om elkaar te begrijpen en tegemoet te komen. Dat is essentieel voor onze democratie.
Als schrijver was de sessie over speechwriting voor mij heel interessant. De tekstschrijver van de premier gaf deze les. Het was vooral fascinerend om te zien hoe de klassieke retoriek anno 2022 nog steeds relevant is voor professionele speechschrijvers. Met concrete voorbeelden van onder andere Churchill werd het ook meteen duidelijk hoe je de principes van de retoriek zelf kan toepassen in een moderne toespraak. En om daarna de Gangmakers allemaal vurig te zien spreken over iets waar ze zelf door gepassioneerd zijn: heerlijk.
Ook de sessie over onderhandelingstechnieken was geweldig. Een externe expert gaf ons concrete tips om te gebruiken aan de onderhandelingstafel. Hoe kan je verbinding zoeken met wie er tegenover je aan tafel zit, hoe kan je conflictsituaties ontmijnen? Hoe duw je je eigen doelstellingen naar voren zonder de ander te schofferen? Dat zijn zaken die je ook in het dagelijks leven en in je professionele leven kan gebruiken. Aangezien ik zelf naast doctorandus ook ondernemer ben, was die training – die ik anders misschien nooit gevolgd zou hebben – iets wat ik mijn hele leven zal kunnen gebruiken. In het rollenspel aan het einde van die sessie speelden we een politieke onderhandeling na. Dat werd onverwacht hilarisch doordat één groep zichzelf positioneerde als de strategische dwarsligger – heel realistisch dus.
De sessies houden goed het midden tussen theorie en praktijk. Denk bijvoorbeeld aan een filosofische uiteenzetting over de vrijheid van meningsuiting van Patrick Loobuyck in november ‘21, en vergelijk dat met senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose die ons midden ‘22 haar persoonlijke politieke traject vertelt in de prachtige vertrekken van de senaat. Allebei bijzonder waardevolle sessies en broodnodige perspectieven voor liberale politici.
Over het netwerk
Je ontmoet tijdens de Gangmakers interessante mensen en versterkt je netwerk. Dat is misschien wel een van de grootste sterktes van dit traject. Zelf ben ik hieraan begonnen zonder ook maar iemand te kennen die aan politiek doet. Nu spar ik regelmatig met parlementsleden en lokale politici over hun strategieën, hun communicatie, bepaalde dossiers... Natuurlijk voelt het geweldig om een impact te hebben, hoe klein ook, op hoe politici zich positioneren. De liberale partij herbergt bovendien talloze fascinerende persoonlijkheden en een enorme diversiteit aan meningen – dat zorgt ervoor dat je altijd en overal wel iemand kan tegenkomen. Op bijna elk evenement ken ik nu wel iemand.
Als je heel het traject doorlopen hebt en echt weet waar het liberalisme en de liberale politiek voor staat, krijg je vanzelf zin om er ook aan te beginnen in de politiek. Veel mensen weten niet meer wat liberale politiek precies inhoudt, net op het moment dat we het liberalisme zo nodig hebben, met de opkomst van antidemocraten en conservatieven die ons terug naar het stenen tijdperk willen leiden. Een liberale partij moet vooral de democratie verdedigen en vernieuwen. Denk aan de scheiding van kerk en staat, of het garanderen van onafhankelijke media en een neutrale rechterlijke macht, maar ook pleiten voor meer politieke transparantie, meer contact met lokale besturen, en meer inspraak voor ons, de Belgische burger. Dat moeten we weer op de voorgrond zetten.
Over het afstudeermoment en daarna
De grote finale van het Gangmakerstraject was ontzettend interessant, omdat elke deelnemer vanuit zijn of haar persoonlijke expertise een voorstel voor de partij presenteerde. Het paste voor ons ook mooi in Operatie Liberaal Vuur, waarin de partij zichzelf wil hervormen voor de eenentwintigste eeuw, want onze voorstellen, die voornamelijk van “buiten” de partij komen, konden daar mooi op inspelen. Ook waren er heel wat sessies die van pas kwamen op het afstudeermoment, zoals de sessie over spreektechnieken.
Het leuke is dat er een goede band is ontstaan tussen de deelnemers onderling. Die zal blijven bestaan. Dat kan je al zien aan het drukke Whatsapp-verkeer in de Gangmakers-groep en tussen de deelnemers onderling. De Gangmakers zelf zijn stuk voor stuk fantastische mensen met vernieuwende ideeën, ieder een eigen expertise, en een vlotte babbel. Dat geeft voer voor goede en leerzame gesprekken, en dat leidt als vanzelf tot hechte vriendschappen. Je kan duidelijk zien waarom net deze mensen geselecteerd zijn door de jury. Ik kom met iedereen goed overeen, en ik gun iedereen een lange en vruchtbare carrière in de politiek of daarbuiten.
Slotsom
Als je een verschil wil maken voor ons land, als je niet tevreden bent met de gang van zaken, als je een nieuwe uitdaging zoekt die je een unieke inkijk biedt in het reilen en zeilen van de politiek, stel je dan zeker kandidaat als Gangmaker! Je zal er zeker geen spijt van krijgen…
Jens Meijen, juni 2022