Sla navigatie over

Verslag over de eerste jaargang van talentenprogramma Gangmakers

In juni 2021 kondigt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert de start aan van een gloednieuw liberaal talentenprogramma. Met Gangmakers wil hij talenten van binnen en buiten de partij, met diverse professionele en maatschappelijke achtergronden de kans geven om zich te bekwamen in de wereld van de politiek.

Meer dan 130 kandidaten melden zich, waarna 5 onafhankelijke coaches aan de slag gaan om de selectie van de grootste talenten te maken. Na een eerste schifting op basis van cv, motivatiebrief en video, nodigen ze de beste kandidaten uit op een jurydag. Uiteindelijk gaan 15 Gangmakers eind september van start!

Het programma van de jaargang 2021-2022 bestaat uit de volgende opleidingsdagen:

  1. Teambuildingdag waarbij de Gangmakers zichzelf moeten voorstellen aan de hand van een pitch. Uiteraard is er ook ruimte voor een leuke groepsactiviteit: schapendrijven!
  2. Ideologische vorming waarbij professor Patrick Stouthuysen (VUB) en partijvoorzitter Egbert Lachaert de gangmakers onderdompelen in de liberale theorie en filosofie. Namiddag passen de Gangmakers de theorie toe in praktijksessies met professor Patrick Loobuyck (UGent) en econoom Ivan Van de Cloot (Itinera).
  3. Politiek in de praktijk waarbij de Gangmakers een crash course krijgen in hoe de besluitvorming van de wetgevende en uitvoerende macht op nationaal en regionaal niveau verloopt. Ze worden te woord gestaan en gaan in discussie met de hoofdeconoom van de premier op de Wetstraat 16, een Vlaamse kabinetschef en Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose in het federale parlement. Samen met de kabinetschef van de partijvoorzitter Carolien Deiteren maken ze een oefening over politieke verniewing.
  4. Sprekerstraining waarbij de speechwriter van de premier de Gangmakers traint in het schrijven van een overtuigend betoog. Externe sprekerscoach Stephanie Van Moen geeft hen de praktische tips in de retorica en stemgebruik om een goede speech te leren geven. Een voor een nemen de Gangmakers het woord!
  5. Communicatie- en cameratraining waarbij communicatiedirecteur van Open Vld Thomas Vanwing hen theoretisch traint in de omgang met media, debatten… en waarbij externe cameratrainer Frank Van Oss hen voor de camera plaatst en het vuur aan de schenen legt. Kers op de taart is een bezoek aan de redactievloer van VTM Nieuws en gesprek met de journalisten.
  6. Lobbying en deontologie waarbij een ervaren public affairs-professional hen inzicht geeft hoe belangenbehartiging in zijn werk gaat. Aansluitend geeft een lid van de federale deontologische commissie van de Kamer hen een cursus over politieke deontologie.
  7. Onderhandelingstechnieken waarbij externe trainer Jan Buermans de Gangmakers de theorie en praktijk van het onderhandelen bijbrengt, inclusief meerdere politieke oefeningen.
  8. Verkiezingen en campagnes waarbij campagneprofessionals van Open Vld de Gangmakers inzicht geven hoe een nationale en lokale verkiezingscampagne tot stand komt, welke praktische zaken er allemaal bij komen kijken, hoe digitale campagne wordt gevoerd… Ze krijgen eveneens een praktische training in het doen van overtuigende huisbezoeken.
  9. Afstudeermoment waarbij elke Gangmaker individueel het podium krijgt om voor een politieke jury en publiek een keynote-speech te geven over een politiek onderwerp dat na aan het hart ligt. Hierbij kunnen de deelnemers tonen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben.

 De Gangmakers werden ook actief betrokken bij de voorbereidingen van het derde Liberaal Vuur-congres dat in september 2022 plaatsvindt over 'vrijheid vandaag en morgen'. 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder